Programa · 21/05/2023

Festival de Bandes

Programa


PRIMERA PART

Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” d’Agost

CIBMV’23 Segona secció


· Soñad el mar (pasdoble), de Manuel Morales


· With Heart & Voice, de David R. Gillingham


· Sorolla (Jota del Ballet), de Juan José Colomer


· La Ruta, de David Pont Ripoll

 

Director: José Algado

 


SEGONA PART

Banda Simfònica de la Stat. Filharmònica Alteanense

CIBMV’23 Primera Secció


· Cielo Andaluz (pasdoble), de Pascual Marquina Narro [3’5”]


· Smphony for Winds, de Martin Ellerby

I. Tribute [6’5’’]
II. Chorale [7’45’’]
III. Display [4’5’’]


· Simfonia núm. 2 ‘De la Mar’, de Martínez Gallego [20’15”]

 

Director: Rafael M. Garrigós García

Aquest Festival de Bandes, organitzat la Societat Filharmònica Alteanense, està emmarcat en la celebració de concerts de preparació de la banda per a la seua participació en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2023, i –com no- integrat en el seu cicle de concerts de primavera que, en format concert-festival, compta en aquest cas amb la participació de la banda simfònica del “Centre Artístic Cultural Verge de la Pau d’Agost”.

 

Aquest concert-festival té un caliu especial per a ambdues bandes, doncs tant la banda d’Agost com la banda d’Altea participaran en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, al juliol d’aquest any, no com a contrincants, ja que cadascuna de les bandes participaran en seccions distintes. La banda d’Agost participarà en la SECCIÓ SEGONA del Certamen, que inclou bandes de fins 80 músics en plantilla; i la banda d’Altea en la SECCIÓ PRIMERA, que inclou altres bandes de fins 110 músics en plantilla.

 

En aquest concert, totes dues bandes ens interpretaran les obres amb que participaran al Certamen.

CIELO ANDALUZ, DE PASCUAL MARQUINA NARRO


Pascual Marquina Narro (1873-1948) va nàixer en una família de músics. El seu pare, Santiago Marquina Redrado, era director de diverses orquestres, entre altres la Banda Musical de la Unión Bilbilitana, la Banda de Música de Tobé i la Banda de Música de Torrella. Les primeres lliçons de música les rep del seu pare, però a partir dels set anys passa a formar part del Cor d’Infants de la Basílica del Sant Sepulcre, sota la direcció d’Ildefons Pardos. Als nou anys toca la flauta travessera amb la Banda Musical de la Unión Bilbilitana. Als quinze escriu la seua primera composició, una obra per a tenor i òrgan, titulada Osarum. Es converteix en director de la Banda de Música de Daroca als 17 anys.

 

Dos anys més tard, fa el servei militar en la Banda del Regiment Luchana a Barcelona. Alhora estudia en el Conservatori Superior Municipal de Música Barcelona composició i harmonia, sota la supervisió de José María Varela Silvari (1848-1926), Martínez Sorolla i Bonet, entre altres. En 1901 es converteix en director de la Banda de Música del Regiment de Caçadors de Llerena i més tard, en 1916, de la Banda de Música del Segon Regiment d’Enginyers de Sapadors de Madrid, amb la qual va fer molts concerts tant a Espanya com a l’estranger.

 

En 1904 comença a compondre obres tonals per a impressionar al públic de Madrid. En 1914 es converteix en director del ‘Teatro de la Zarzuela’. Va ser durant 18 anys director artístic de la companyia discogràfica La Voz de su Amo.

 

Se li va entregar la Creu de l’Orde de Victòria del Regne Unit per una composició en la qual reunia l’himne espanyol, la Marxa Real, i la cançó popular God save the Queen, en ocasió de les noces d’Alfons XIII d’Espanya amb Victoria Eugenia de Battenberg. També va ser honrat amb la creu i la placa de l’Orde de San Hermenegildo, la Creu del Mèrit Militar i la Creu del Rif.

 

També és el compositor del «Rey del Pasodoble», el mundialment famós ‘España cañí’, que originalment portava el nom de ‘El patronista Cañí’, dedicat al patronista d’Almansa José López de la Osa. L’obra va ser estrenada a Almansa (localitat en la qual residia José López) al carrer Aniceto Coloma a la porta del seu habitatge, interpretada per la Banda d’Enginyers de Madrid. La va compondre en un viatge amb tren a Madrid, inspirat en el ‘traqueteo’ del tren.

 

Hi ha carrers dedicats a Pascual Marquina a les ciutats de Cartagena, Calataiud, Saragossa, Oviedo, Montilla, Almansa i Villena.«SYMPHONY FOR WINDS», DE MARTIN ELLERBY

 

Obra escrita en tres moviments que exploten l’àmplia gamma de colors i dinàmiques disponibles en l’ensemble de vent contemporani..

 

  1. Tribute: Dos estats d’ànim molt contrastants: un rítmic i agressiu, l’altre tranquil i relaxat; no obstant això, tots dos, en el mateix tempo, competeixen entre si per a dominar l’obertura. El primer subjecte sempre busca un tema, presentat plenament en la conclusió, mentre que el segon subjecte sempre té un tema que s’estén i desenvolupa en cada reaparició.
  2. Chorale: Una sèrie de corals, en un llenguatge simple i directe, proporcionen una aura de calma entre el primer i tercer moviment. Són primordials el color instrumental, les dinàmiques suaus, i l’ús de la celesta i els instruments de percussió afinada.
  3. Display: El final és un scherzo tibant i dinàmic que contrasta els tutti amb les combinacions més subtils d’instruments solistes. Basada en els principis de les escales i arpegis, encara que adaptada, la melodia sempre s’esforça per formar part de la persecució. És com un “concert per a orquestra” en miniatura.

 

 

BIOGRAFÍA MARTIN ELLERBY

 

Martin Ellerby va nàixer en Worksop, Anglaterra en 1957. Després de graduar-se en el London College of Music, va estudiar composició amb Joseph Horovitz i contrapunt amb W. S. Lloyd Webber, en el Royal College of Music, i amb Wilfred Josephs.

 

Ha compost diverses simfonies i obres concertants, música per a cordes, diverses sonates i suites instrumentals, cançons i música coral, inclosa una missa per a cor i orquestra. També ha escrit obres per a brass band i banda simfònica.

 

Entre els seus premis i esments es troben el W. S. Lloyd Webber Director’s Prize, el Westminster Prize, l’Arts Council of Great Britain Dio Fund Award, un Allcard Award, el George Butterworth i el Norman Sykes Memorial Fund Awards, el Freedom de la Ciutat de Londres, el Royal Military School of Music 2008 Dr. Martin Ellerby Class, el 2012 BUMA International Brass Award (Holanda) i la John Henry Iles Medal of the Worshipful Company of Musicians.

 

Té un Doctorat en Arts Musicals (DMA) de la Universitat de Salford, un Doctorat Honorari en Lletres (Hon DLitt) de la Universitat de West London, així com cinc beques. És el director artístic d’Studio Music Company (Londres), examinador extern de la Royal Air Force Music Services (RAF Northolt) i Director Honorari de la Victòria College of Music Examinations Board.

 

 

 

SIMFONIA Núm. 2 “DE LA MAR” de F. J. Martínez Gallego

 

Obra composta per encàrrec del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea al compositor Martínez Gallego per a l’edició 2019 del certamen. Aquesta edició va ser dedicada a la designació d’Altea com a “Capital Cultural Valenciana”, sota el lema “MAR DE CULTURES”.

 

En el seu conjunt, l’obra està estructurada en 3 moviments que s’interpreten ininterrompudament.

 

Fora de qualsevol idea sobre música descriptiva, el 1r Moviment representa a l’antiga Altea, l’Altea arcaica que es va nodrir durant la seua història de diferents cultures. Moviment rítmic amb un material temàtic procedent d’una Cançó Popular d’aquesta població, ‘Sierra Molinet’.

 

Les primeres notes d’una altra melodia popular, ‘Mariner’, apareixen com a nexe d’unió entre algunes seccions de tota l’obra.

 

El 2n. Moviment representa la ‘Mar’ i el monument que el mira de front, l’Església de la ‘Mare de Déu del Consol’.

 

El tema B, dedicat a l’Església, es nodreix d’unes pàgines del compositor renaixentista Carlo Gesualdo, compositor avançat a la seua època, amb una obra original, estranya i sorprenent en el Renaixement, sobretot pel seu concepte del ‘Cromatisme’.

 

Aquest cromatisme també serà part fonamental en el 3r. Moviment de la Simfonia.

 

Amb un nou tema, original de l’autor, i en contraposició al 1r, aquest últim moviment representa l’actual i moderna Altea. El llaç d’unió amb la primera part de l’obra és l’ús d’unes noves i peculiars variacions sobre aquest tema.

 

L’obra, íntegrament, es nodreix d’un llenguatge modal, maneres, alguns d’ells, construïts pel mateix autor.

 


FRANCISCO MARTÍNEZ GALLEGO

 

Natural de Sant Antonio de Requena (València). Va començar els seus estudis musicals a l’Escola de Música de la Societat Musical “L’Harmònica” de Sant Antoni, passant amb posterioritat als Conservatoris de Múrcia, Torrent i València, centre aquest en el qual obté el Títol Superior de Clarinet.

 

No obstant això, el camp en el qual es veurà plenament realitzat serà en el de la composició. Ampliarà la seua formació en aquest terreny amb el professor i compositor de Jazz Daniel Flors, amb Miguel Ángel Matéu i Teo Aparicio Barberán.

 

Posteriorment, finalitza el Grau Superior de Composició en el Conservatori Superior de Castelló. En aquesta nova etapa estudia amb professors, entre els quals cal destacar, com Ferrer Ferrán, César Cano, Miguel Ángel Berbis, Claudia Montero, Jesús Vizcaino i Emilio Calandín.

 

A partir de 1998 comença a interessar-se per la direcció de banda ampliant estudis amb diferents professors entre els quals cal ressaltar a José Rafael Pascual Vilaplana. La seua principal activitat com a director, en l’actualitat, se centra en la S. M. “El Arte” de Sinarcas (València), amb la qual recentment ha obtingut Primer Premi i Menció d’Honor en la 39 Edició del Certamen Provincial de València i Primer Premi i Menció d’Honor en la 37 Edició del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana.

 

Entre múltiples 1rs. Premis, 2ns. Premis i Accèssits destaquen:

  • 1r Premi en l’I Concurs Nacional de Música Festera d’Altea, any 2000.
  • 1r Premi en l’II Concurs de Composició de Música Festera de Calp, any 2002.
  • 1r Premi de Composició de Música Simfònica per a Banda de Finestrat, any 2005.
  • 1r Premi en el Concurs de Composició de Pasdobles de Sant Joan de Moró, any 2009.
  • 1r Premi del V Concurs de Composició ‘Vila de Muro 2015’, any 2015.

El novembre de 2014 va viatjar als EUA on va ser interpretada i gravada, per a la discogràfi ca NAXOS, la seua Simfonia núm. 1 ‘Kaprekar’ per la Wind Symphony de la Universitat Estatal de Ilinois.

 

Diverses de les seues composicions per a banda són interpretades com a obres obligades i lliures en diversos certàmens.

 

És membre de la SGAE (Societat General d’Autors i Editors), de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics Valencians) i de ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians).

 

En l’actualitat és professor d’Harmonia, Anàlisi i Fonaments de Composició en el Conservatori Professional de Música ‘Mestre Molins’ de Quart de Poblet (València).

LA BANDA


El Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” es va fundar el 23 de febrer de 1978. Alguns professors de la Banda Municipal d’Alacant, nascuts a Agost, juntament amb un grup d’aficionats i simpatitzants de la música, es reuneixen amb la idea de crear una nova entitat musical formant el que avui és el Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau”, més coneguda a Agost com “La música nova”. Dos mesos més tard, en un petit local cedit per l’Ajuntament, s’obri l’escola de música en la qual imparteixen classes els professors fundadors de la societat. Un any més tard, la banda ofereix el concert de presentació al col·legi “La Rambla”, dirigit per Ángel Castelló Martínez, en el qual es van interpretar una selecció de pasdobles. La banda estava formada pels professors, alguns membres de la directiva i els alumnes més avantatjats. Fins a finals de 1981, la banda la dirigeixen indistintament els professors fundadors, acabant aquí el que podríem anomenar l’etapa de formació.


El 1982 es nomena el primer director titular de la Banda de Música, recaient el càrrec en José Castelló Rizo. En quest moment la banda amb 50 músics i escomença la seua participació en diferents certàmens d’àmbit nacional, aconseguint en la seua 1a participació, el 2n premi a la secció segona del certamen provincial d’Alacant. El 1984 passa a ocupar el càrrec de president D. Antonio Torregrosa Martínez (actual cronista de la societat), desenvolupant durant els anys que va estar al capdavant de la societat una gran tasca social i de coordinació. Sota la seua presidència, es va inaugurar el local social i es va crear oficialment l’Escola de Música ‘Verge de la Pau’ a l’any 1995, estant com a centre d’ensenyament musical reconegut. José Castelló deixa la direcció de la banda el juliol de 1985, havent realitzat en 3 anys i mig 33 concerts, 11 festivals, i participat en 9 certàmens. A partir d’aquest moment es fa càrrec de la direcció de la Banda Manuel Castelló Rizo, germà de l’anterior director, comptant la banda en aquests moments amb una plantilla de 65 músics. El 2 de desembre de 1989 es va inaugurar el local social, en el qual es compta amb sala d’assajos, 5 aules per a impartir classes de música, arxiu, despatxos, magatzem per a instrumental, i sala d’audiovisuals. Durant aquest període, la banda realitza gires amb diversos concerts per Àustria el 1989, Holanda el 1991 i França el 1993, deixant un gran sabor de boca, i fent d’ambaixador del nostre poble en diferents països europeus.


En 2013, la societat esdevé en un nova etapa marcada per un canvi generacional, en el que els més joves prenen part de la gestió i en el que la direcció artística recau sota la batuta del mestre José Vicente Algado Climent. Durant aquest període, la banda té una intensa participació en certamens, tant en àmbit nacional com internacional, i en la que sens dubte, marca una època de grans èxits musicals. La banda participa en 11 certamens, obtenint 10 primers premis, 3 d’ells amb menció d’honor. A més, realitza gran quantitat de concerts i organitza nombroses activitats, afrontant projectes molt diversos i oferint al públic assistent unes actuacions molt variades. A més, s’edita el CD “Sons que fan històrica“, un treball recopilatori de les actuacions de la banda als diferents concursos.


Fins a dia d’avui, la banda del Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” ha participat en més de 60 certàmens, havent aconseguit en ells 36 primers premis, dels quals caldria destacar el primer premi al certamen de la Ciutat de Cullera l’any 1997, els primers premis amb menció d’honor obtinguts al certamen internacional ‘Ciutat de València’, a la secció segona en els anys 1988 i 1997 i a la secció tercera l’any 2008. A més destacar els 9 primers premis amb menció d’honor aconseguits al certamen provincial d’Alacant, entre els anys 1985 y 2015 i els primers premis aconseguits els anys 1991, 2003, 2015 i 2018 al certamen de la Comunitat Valenciana. A més, a l’àmbit fester, és la banda més guardona en l’actualitat al certamen de música festera d’Elda en el que ha obtingut el primer premi en els anys: 1991, 2000, 2004, 2006, 2010, 2017 i 2019, a més, ha participat al certamen de música festera d’Altea la Vella l’any 2015, al certamen d’interpretació de música festera d’Alcoi 2018 i al certamen de música festera ‘Vila de Cocentaina’ l’any 2022, obtenint primer premi.

 


EL DIRECTOR


Jose Vte. Algado Climent naix en 1981 e inicia el seus estudis musicals al Centre Musical Puig Campana de Finestrat amb el seu pare i Ismal Bevià, continuant-los al Conservatori “José Pérez Barceló” de Benidorm i al Conservatori “Oscar Esplà” d’Alacant, on finalitza els estudis de professor de trompa. A l’any 1996 fou becat pel centre d’ estudis Nord Americà per a realitzar un curs d´estiu al “International Musica Camp” en Minot (EEUU).


Al camp de la direcció inicia els seus estudis, l’any 1999, assistint a diferents cursos de direcció amb: José R. Pascual, Frank de Vuyk, Rafael Sanz Espert, Douglas Bostock. Estudia composició amb Joan Enric Canet al Conservatori Superior de Alacant i amb Nórman Milanes. Es Graduat Superior en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música de Murcia, on estudià amb César Álvarez i Jose Miguel Rodilla. Ha sigut becat en dues ocasions, per la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana per assistir als cursos de direcció de banda de la Bercklee College of Music amb Rafael Sanz Espert.


Com a director ha dirigit diferents formacions, com per exemple: Orquestra Simfònica de la Catedral de Madrid, Banda del Centre Musical Puig Campana de Finestrat, Banda de Lanjarón (Granada), Banda Municipal de “los Palacios y Villafranca” (Sevilla), Banda Simfònica d’Ojijares (Granada), Unió Musical de La Nucia (Alacant), Societa Musical Lira Relleuense (Alacant), Orquestra de la Universitat de Valencia, Banda Nacional de Concerts de Cuba, Rundfunk-Blasorchester Leipzig (Alemania), Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Murcia, Orchestre d’Harmonie de la Ville du Havre (França), Dédalo Ensemble (Italia), Banda Municipal de Jaen, Banda Municipal de Santander, Banda Municipal de Granada, Banda Municipal de Palma de Mallorca, Banda Municipal de Castelló.


Ha sigut director titular de l’Agrupació Coral de Finestrat (1999-2005), de la Banda “La lira” de Monfort del Cid (2006-2007), la Banda de l’Ateneu Musical de Cocentaina (2007-2009), Banda del Centre Musical Puig Campana de Finestrat (2005-2012), Banda Simfònica de l’Ateneu Musical de la Vila Joiosa (2020-2023) i director de la Banda Municipal de Castelló (2018 i 2022).


Ha sigut guardonat com a intèrpret:
– El 1er premi al concurs de joves interpretes de Villena l´any 1996, col•laborant posteriorment a la gravació d´un CD.
– Premi al millor intèrpret al “International Music Camp” de Minot (USA) l´any 1996.


Ha sigut guardonat com a director amb 14 primers premis en diferents certàmens de bandes arreu de l’estat espanyol. Així com guardonat amb:
– La batuta del mestre “Guillermo Tomas”, atorgada per la Banda Nacional de Concerts i el Ministeri de Cultura de Cuba, l´any 2005.
– Menció especial al millor director del Certamen de bandes de la Comunitat Valenciana, novembre de 2018.


Ha format part com a membre del jurat del; Concurs de metalls de Namur (Bélgica), Certamen de bandes de Música de Moros i Cristians d’Agost, Certàmen de bandes de Música de Moros i Cristians d’Altea la Vella, del XLV, XLVI i L Certamen Provincial de bandes de la Diputació d’Alacant i de la 33 edició del Certamen de Música Moros i Cristians d’Elda.


Actualment és director titular de la Societat Musical l’Aliança de Mutxamel, de la Unió Musical de Polop de la Marina i de la Banda del Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” d’Agost.

BANDA SIMFÒNICA DE LA STAT. FILHARMÒNICA ALTEANENSE


Els orígens de la Soc. Filharmònica Alteanense es remunten al 1889, any en què es crea una agrupació musical dirigida pel mestre V. Marzal. Vint anys després l’agrupació s’organitza oficialment i es consolida gràcies a l’impuls del mestre alteà José Pérez Albiñana. Des de la seua creació, la Societat Filharmònica Alteanense ha estat la principal entitat cultural d’Altea. Als anys 30 comptava amb una biblioteca pública i, des del 1931 al 1936, va editar la revista Altea, de periodicitat mensual.


Han estat directors de la Filharmònica José Pérez Albiñana, Octavio Juan Palau, Joaquín Pérez Montaner, Francisco Pérez Devesa, José Mirete Bertomeu, José Bort Ramón, Ramón Pastor Gimeno, Jesús Juan Oriola, Joan Espinosa, Daniel Ferrero, Rafael M. Garrigós García, Jordi Francés-Sanjuán, i des d’agost del 2011, Jaume F. Ripoll Martins.


Els reconeixements i els premis de la Filharmònica al llarg de la història són ben nombrosos. Cal destacar els primers premis aconseguits a Crevillent (1972), Monòver (1973), Certamen Internacional de Frankfurt (1973), Benidorm (1979), l’Alfàs (1981), Beneixama (1982), Concurs Mundial de la Música de Kerkrade (Països Baixos) obtenint dues medalles d’or el 1985 i dues medalles d’or, menció d’honor i estendard d’honor el 1989, Certamen de la Diputació d’Alacant (1986 i 1988), Certamen de la Comunitat Valenciana (1986), Certamen Internacional Ciutat de València (1987 i 1990) i Campo de Criptana (1994).
El 1992 se li va atorgar el Premi Nacional Cultura Viva d’agrupacions musicals “per la gran qualitat interpretativa, reflectida en importants èxits internacionals”.
El 2001 va guanyar el segon premi de la primera secció de l’XI Certamen Nacional de Bandes Ciutat de Múrcia.
Va estar seleccionada entre les vint millors bandes de la Comunitat Valenciana amb motiu dels concerts especials del projecte Música 92.
Ha fet nombroses gravacions per a RNE, TVE, Canal 9 Ràdio i Canal 9 TV. Ha editat un disc LP, dos discos CD i diverses cintes.


RAFAEL M. GARRIGÓS GARCÍA

En els conservatoris superiors de València, Madrid, Granada i Múrcia ha realitzat estudis de trompa, piano, composició, direcció de cors i direcció d’orquestra, obtenint Premi Extraordinari Fi d’Estudis en Composició i Direcció de Cors.

És professor del Conservatori Professional “Guitarrista José Tomàs” d’Alacant on ha impartit les assignatures de Direcció Simfònic-Coral, Orquestra, Informàtica Musical i Llenguatge Musical.

Ha sigut director titular de, entre altres, la Banda de Música ”La Primitiva” de l’Associació d’Amics de la Música de Callosa d’En Sarrià, Banda Simfònica i Orquestra de Cambra de la Societat Filharmònica Alteanense, Banda Simfònica de la Societat Musical “L’Aliança” de Mutxamel, Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Unió Musical d’Agost, Unió Musical de Canyada (Alacant), Banda Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna (València), i Unió Musical Santa Cecilia d’Énguera (València). En l’actualitat, 16 anys després torna com a director titular de la Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense.

És director musical de l’Orquestra de la companyia d’Òpera i Sarsuela “Companyia Lírica d’Andalusia” amb la qual ha dirigit nombroses representacions de grans sarsueles.

Ha sigut convidat a dirigir orquestres i bandes a Espanya, Itàlia, Colòmbia i Portugal, i ha impartit diferents cursos i Màster Class de Direcció a Espanya, Itàlia i Colòmbia en col•laboració de l’ANBIMA (Federació Nacional Italiana de Bandes), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana, conselleria d’educació d’Andalusia, etc.

Durant 2013 ha sigut seleccionat com a director de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, realitzant concerts en ciutats com Madrid i València, i gires de concerts per Espanya, Holanda i Bèlgica convidats per WMC de Kerkrade.