Ferran Garcia-Oliver, Josep Escarré i Reig i Antonio Belda Antolí guanyadors de Premis Altea 2020

En el matí de hui s’han donat a conèixer els guanyadors dels “Premis Altea de Literatura i Investigació 2020” en la seua 4a edició. Ferran Garcia-Oliver s’ha alçat amb el “Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa”, amb “La bèstia en què cavalquem”; Josep Escarré i Reig ha estat guardonat amb el “Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil” per la seua obra “No podria ser més feliç” i Antonio Belda Antolí ha aconseguit el “Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació” amb “De la mar a la terra “. L’acte en el qual s’han donat a conèixer els premiats ha estat presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i ha comptat amb la presència de l’edil de Cultura, Aurora Serrat, el president de Caixaltea, José Miguel Cortés i el director de la Càtedra Enric Valor de la UA i impulsor de la iniciativa, Joan Borja.

En el transcurs de l’acte, els presents han coincidit a assenyalar el gran nombre d’obres que han concorregut als premis, amb un total de 120 presentades: 55 al “Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa”, premi estrella dels Premis Altea, valorat en 5.000€; 54 al “Premi de Literatura Infantil i Juvenil” i 11 al “Premi d’Assaig i Investigació”. També l’excepcionalitat de la situació actual provocada pel COVID-19, que ha portat a retardar la deliberació del jurat i posposar fins a la tardor la Gala-Sopar de lliurament de guardons, prevista per al passat 4 d’abril, ha estat comentada pels participants en l’anunci de premiats.

El jurat de Premis Altea 2020 ha estat compost, en el cas del Premi de Literatura Infantil i Juvenil, per l’autor guanyador de l’any passat, Vicent Borràs; l’acadèmica Immaculada Cerdà i Ana Esten de la UA. El Jurat del Premi Francesc Martínez i Martínez ha sigut Cristina Fuster, guanyadora de l’any passat; Emili Casanova, acadèmic de l’AVL i Cristina Llorenç designada pel Juan Gil Albert i el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas ha estat designat per l’acadèmic Josep Palomero; el guanyador del premi de l’any passat, Antoni Bonet i Mª Àngels Frances per part de la UA, Comissària Externa de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas.

L’edil de Cultura ha conduït l’acte i ha indicat que “tot i no trobar-nos en les circumstàncies que ens agradaria a tots, hui és un dia de festa de la literatura, del coneixement i de l’art de les paraules perquè és un dia important amb este anunci dels guanyadors de Premis Altea 2020 “.

Aurora Serrat ha sigut l’encarregada de desvetllar el guanyador del “Premi de Literatura Infantil i Juvenil”, valorat en 4.000 € i el trofeu Aila realitzat en els tallers de la Facultat de Belles Arts d’Altea. L’obra guanyadora d’este premi “No podria ser més feliç” de Josep Escarré Reig.

Josep Escarré va néixer a Valls, Tarragona, però viu al Vallès Oriental des de fa més de trenta anys. És llicenciat en Ciències de la Informació, traductor i escriptor.

La seua obra, “No podria ser més feliç” la protagonitza Marc, un adolescent de setze anys com tants altres: té una família que l’estima molt, amics, núvia; li agrada anar a l’institut, la literatura de ciència ficció … Una vesprada d’abril de 1985, però, la seua vida es trasbalsarà quan, abans que ho verbalitzen, endevina què li volen dir Francesc i Mireia, els seus pares: la parella ha decidit separar-se després de gairebé vint anys de matrimoni. A la notícia, que suposa un autèntic daltabaix per al protagonista, el segueix un mutisme que Marc no entén i que els seus pares s’entesten a mantenir, sense aclarir el motiu que els ha portat a prendre una decisió tan dràstica. Després de ser escoltat per Celia, una amiga de la seua mare, pels seus amics i, sobretot, per Emma, la seua professora de filosofia, amb qui té molta confiança, Marc intentarà esbrinar per què la seua mare, però sobretot el seu pare, que pràcticament ha desaparegut de la seua vida, són incapaços d’explicar per què han decidit posar punt i final a la seua història.

El “Premi Carmelina Sánchez Cutillas de novel.la i prosa creativa”, valorat en 5.000 € i finançat per la Fundació Caixaltea, ha sigut revelat pel president de l’entitat, José Miguel Cortés. Este ha recaigut en Ferran Garcia-Oliver i la seua novel·la La bèstia en què Cavalquem. A més de la quantia econòmica del premi, el guanyador rebrà el trofeu La mà el Sol de Pepe Azorín.

El president de Caixaltea ha manifestat satisfacció per part de l’entitat que representa; “Caixaltea està orgullosa de poder participar en un esdeveniment que potencia la nostra llengua”.

Ferran Garcia-Oliver és escriptor i historiador. Catedràtic d’història medieval de la Universitat de València, ha escrit nombrosos articles i llibres d’investigació i “La bèstia en què cavalquem” és un dietari escrit entre febrer de 2017 i febrer de 2018, dotze mesos complets. El títol prové d’un dels sermons de Sant Vicent Ferrer. El dominic, per expressar la rapidesa i la fugacitat del temps, va acudir a la imatge, en efecte, d’un animal sobre el qual vam muntar al llarg de la nostra vida: «I la bèstia en què cavalcam és el temps, que corre amb quatre rodes», diu. La qual cosa ve a significar: «I la bèstia en què cavalquem és el temps, que corre amb quatre rodes.» Les quatre rodes signifiquen les quatre estacions. En este dietari Ferran Garcia-Oliver va anotant, un darrere l’altre, però sense dates explícites, els fets que, al seu parer, tenen rellevància per explicar-se a si mateix i el món que l’envolta. Combina experiències íntimes amb reflexions sobre assumptes ètics, morals o polítics que ens concerneixen com a persones, davant d’unes circumstàncies sovint hostils. Això no exclou, però, una certa ironia i dosis de bon humor.

I el “Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació”, valorat en 3.000 € ha sigut revelat per l’alcalde, Jaume Llinares. Ha recaigut en Antonio Belda Antolí amb “De la mar a la Terra”. A este premi li acompanya el trofeu Penell de Serafí Cortés.

En el transcurs de la seua intervenció, l’alcalde ha titllat estos premis com “un dels projectes culturals dels darrers anys més destacat d’entre tota l’àmplia oferta cultural del municipi”. “Són uns premis joves, estem celebrant la 4a edició, i ja desperten gran interès entre la gent vinculada a la cultura que sol·licita assistir a la Gala de lliurament”. Ha afegit Jaume Llinares. Una gala que com ha anunciat l’edil de Cultura s’està preparant per ser celebrada a la tardor, si les circumstàncies ho permeten i que el primer edil alteà ha descrit com un acte “bonic, complet i equilibrat”.

Antonio Belda Antolí és un biòleg alcoià, 1981, llicenciat en l’especialitat de Biologia Ambiental per la Universitat d’Alacant.

De la mar a la terra és un treball de recerca etnològica que naix com un repte personal de l’autor per recopilar la informació que, sobre fongs, fauna i flora, es troba en la memòria, els costums i els sabers dels habitants d’Altea i la Marina Baixa: un territori encantador que va plantar la llavor de la curiositat i de l’afecte des que l’autor visitara estes terres per primera vegada. Es tracta per tant, d’un coneixement basat en les seues vivències, sobretot durant el temps en què va residir a Altea, on es va aproximar a la seua gent i la seua cultura.

Amb la inestimable i altruista col·laboració per part d’amics i coneguts, a “De la mar a la terra” es desenvolupa una aproximació als diferents usos que han tingut els animals, les plantes i els fongs que estan presents en el terme d’Altea, posant de relleu el seu elevat valor cultural.

Per la seua banda, Joan Borja, impulsor d’estos premis ha parlat de la paràlisi que ha patit la vida en els últims mesos, però que no ha afectat la creativitat humana ni a la literària.
Borja ha parlat del rècord absolut de participació en esta edició 2020 amb la presentació de 120 originals.
Joan Borja ha tingut paraules d’agraïment per a les institucions que fan possible la celebració d’Premis Altea de Litetatura i Investigació i també per als centenars de participants que han passat per estes quatre edicions.

Entre les col·laboracions que reben estos premis es troben les de la Fundació Caixaltea, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i l’Ajuntament d’Altea.