Els Premis Altea 2022 ja tenen finalistes

Els ‘VI Premis Altea de Literatura i Investigació’ ja tenen les seues obres finalistes. Els diferents jurats de les tres modalitats han tingut l’oportunitat d’estudiar, analitzar i valorar un total de 131 originals participants en l’edició d’enguany, una de les de major  concurrència, amb 9 obres presentades al «Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez»; 45, al «Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil»; i 77 al «Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa».

Els finalistes són els següents: en el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació (dotat amb 3.000 €), Irene Ballester Buigues (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert), Jordi Bosch Canalias (guanyador de l’anterior edició) i Àngels Gregori i Parra (Acadèmia Valenciana de la Llengua) han seleccionat com a obres finalistes: a) un treball d’investigació molt ben documentat sobre el llinatge dels senyors de Xaló; b) un interessant recorregut sentimental pels últims setanta anys d’història i societat al País Valencià; i c) una defensa del dietarisme com a gènere essencial per a entendre la literarura contemporània.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil (amb 4.000 € de dotació) és integrat en aquesta sisena edició per Immaculada Cerdà Sanchis (Acadèmia Valenciana de la Llengua), M. Àngels Francés Díez (Universitat d’Alacant) i Ignasi Garcia Barba (guanyador de l’anterior edició). Ha seleccionat com a obres finalistes: a) un thriller ple de misteri i elements sobrenaturals sobre un amor i una ànsia de revenja que traspassen els llindars del temps; b) la història d’una relació amorosa desigual que ja des del principi dona mostres de manipulació emocional i abús psicològic, i que deriva ràpidament en violència de gènere; i c) una novel·la metaliterària, on el narrador alterna l’explicació de les seues memòries amb el procés de creació de la novel·la que escriu, ambientada a València.

Per la seua part, el Jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000 € per la Fundació Caixaltea, és integrat per Elvira Cambrils i Miralles (autora guanyadora de l’edició anterior), Joaquim Espinós Felipe (Universitat d’Alacant) i Carmen Manuel Cuenca (Acadèmia Valenciana de la Llengua). Haurà d’elegir l’obra guanyadora entre: a) una novel·la epistolar amb elements d’intriga ambientada en la  immediata postguerra, en què els interessos econòmics i ideològics dels guanyadors de la contesa entren en conflicte; b) un diari intimista de caire poètic que interpel·la el lector sobre temes fonamentals de l’existència humana; i c) una novel·la de factura clàssica que reformula el tema de la fugida del món civilitzat a la recerca de la naturalesa com  a reducte de puresa, de sentit i de plenitud.

La resolució dels premis tindrà lloc en un sopar de gala que, després dels dos anys de pandèmia, recuperarà el benefici de la normalitat a l’Espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts, aquest dissabte, a partir de les 20:00 h.

JOANA FRANCÉS

L’únic dels premis que no ofereix cap possibilitat de sorpresa, intriga o incertesa és el Premi Estela d’Honor, en reconeixement a la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement. En l’edició d’enguany es vol homenatjar, amb la concessió d’aquest premi, la memòria i el llegat creatiu de la pintora originària d’Altea Joana Francés. En aquest sentit, segons l’organització, la inconfusible personalitat de la pintura de Joana Francés —«la gran pintora valenciana del segle XX»— serà un dels fils conductors en l’estètica de la gala.

VANESSA GREGORI I L’ORQUESTRA BLAVA

La gala dels VI Premis Altea de Literatura i Investigació serà conduïda, com la de l’edició anterior, per la periodista d’À Punt Vanessa Gregori, originària —precisament— d’Altea. Tampoc no hi haurà cap novetat, per descomptat, en el grup musical que amenitzarà l’espectacle: com cada any, des de la primera edició dels Premis Altea, un dels atractius màxims del sopar de gala del Premis Altea serà la banda sonora de l’esdeveniment, interpretada en directe pels músics de l’Orquestra Blava: una formació a cavall entre les antigues orquestres de jazz i les big bands actuals, que beu d’una tradició musical autòctona que s’origina en el repertori i les partitures sortosament conservades de la mítica Orquesta Azul: una agrupació alteana que amenitzava festes, balls i revetles durant els anys cinquanta del segle passat.