Premis Altea convoca la setena edició

Ajuntament, Caixaltea i Universitat d’Alacant presenten les bases de l’edició 2023 de Premis Altea de Literatura i Investigació.

Hui al matí, l’organització de Premis Altea ha convocat una nova edició d’esta destacada cita que Altea té amb les lletres valencianes. Aurora Serrat, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea; Rocío Gómez, presidenta de la Fundació Caixaltea i Joan Borja director de la Càtedra Enric Valor de la UA, han donat a conèixer els detalls de la que serà la setena edició de Premis Altea.

Fins al 31 de gener tenen els interessats a participar-hi per presentar els originals a concurs. Com és habitual, la decisió del jurat es donarà a conèixer la vigília de Diumenge de Rams, 1 d’abril de 2023, durant la Gala de Premis Altea que se celebra tradicionalment a Palau Altea i on s’atorguen el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil”; el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez i el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novela i Prosa Creativa.

Les obres a concurs es presentaran en format PDF per mitjà d’un formulari digital a https://www.alteacultural.com/premisaltea

En paraules de l’edil de Cultura, “sense la unió de les institucions participants a Premis Altea, seria impossible que estos premis continuen creixent de la manera que ho estan fent”, “Creixent en un sentit ampli de la paraula, perquè a més que cada vegada són més els autors i autores que decideixen que la seua obra inèdita és mereixedora d’optar a un Premi Altea, sinó també perquè cada vegada la gent d’Altea i voltants segueix l’evolució de Premis Altea, acudeix a la gala i omplin fins a la bandera l’acte de presentació de les obres guanyadores, com així passava fa tres setmanes, amb la presentació dels llibres guanyadors de l’edició 2022. A més que l’èxit també es percep quan et vénen a dir he llegit esta obra o estic llegint esta altra. Amb estes premisses, venir a presentar una nova edició és una alegria perquè notes que hi ha una bona cohesió del projecte i que es pot continuar creixent”, ha afegit la responsable municipal de Cultura.

Aurora Serrat ha agraït les diferents col·laboracions de què disposa la iniciativa, procedents de la Diputació d’Alacant, de la mà de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Fundació Caixaltea, Aila Edicions, UA, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Generalitat valenciana.

Serrat ha conclòs recordant que la dotació econòmica als guardonats és de 4.000€ per al Premi de Literatura Infantil i Juvenil; el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez està dotat amb 3.000€ i el Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa està dotat amb 5.000€ que patrocina la Fundació Caixaltea.

I en nom de la Fundació Caixaltea, la presidenta ha subratllat la consolidació del projecte. “És increïble el nombre d´obres que es presenten, però també la qualitat de les mateixes i això és una cosa que demostra l´èxit de Premis Altea i la consolidació de la iniciativa”.

“Al final l’objectiu de Premis Altea és materialitzar en paper estes obres inèdites i que tots els que estimem la literatura en puguem gaudir”; ha apuntat Gómez, que ha recordat que “les obres guanyadores de la 5a edició han estat al top rànquing dels llibres més llegits a les biblioteques valencianes. És tot un èxit i estic segura que els premiats de la 6a edició seguiran el mateix destí. Este nivell és el que potencia que es presenten esta quantitat i qualitat d’obres, perquè saben els resultats i la cura que se li dóna a Premis Altea”.

“Podem dir que Premis Altea és una institució cultural més d’Altea, independentment de les persones que estiguem aquí”, ha declarat Gómez, que ha tingut paraules de reconeixement per a Joan Borja, ànima de Premis Altea. “És fàcil treballar amb Joan Borja perquè té el do de cuidar les paraules i transmetre la seua passió per la literatura”, ha matisat la presidenta de la Fundació Caixaltea.

Finalment, Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la UA, ha començat amb una reflexió personal, “no és fàcil fer una notícia quan es convoca una nova edició de Premis Altea, en este cas la setena, quan esta ja forma part de l’escenari de les coses habituals que passen a principis del mes de desembre i apostem per l’estratègia que funciona. De fet, els Premis Altea de Literatura i Investigació 20023 perpetuen les mateixes bases que s’han mostrat eficients a les convocatòries anteriors i la mateixa estratègia de presentació digital dels originals per mitjà d’una plataforma i la mateixa estratègia d’uns jurats que estan configurats pels guanyadors de l’edició anterior, pels membres designats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i per part del Gil-Albert, en el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez i els altres dos premis per membres de la Universitat d’Alacant”. Per a Joan Borja la novetat de la present edició està en la consolidació del projecte.

Borja ha posat èmfasi en l’agraïment a la Fundació Caixaltea pel suport continuat, més enllà de la renovació de les estructures orgàniques de la institució. En este punt Joan Borja ha apel·lat a “la importància que el sistema financer valencià tinga entitats com Caixaltea que pot revertir els beneficis que genera al bé comú de la cultura i d’un projecte cívic com és el de Premis Altea”. “I gràcies a la resta de les entitats que fan possible els Premis Altea i al mateix Ajuntament d’Altea que és qui apadrina el projecte”.

El director de la Càtedra Enric Valor ha manifestat sentir-se com un xiquet amb sabates noves el Dia de Pasqua, “perquè la consolidació d’un projecte com és els Premis Altea no és sinó una bona notícia per als que no només estem enamorats de les paraules, si no de l’art de les paraules que és la literatura i d’això que delata la civilitat i la condició humana que és el coneixement i la investigació i els Premis Altea són un homenatge a tot això”.