Els Premis Altea 2023 ja tenen finalistes

Els diferents jurats de les tres modalitats objecte de concurs en els «VII Premis Altea de Literatura i Investigació» han tingut l’oportunitat d’estudiar, analitzar i valorar un total de 133 originals participants en l’edició d’enguany, una dels de major concurrència, amb 13 obres presentades al «Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez»; 42, al «Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil»; i 78 al «Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa».

La resolució dels premis tindrà lloc en el tradicional sopar de gala en l’espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts, dissabte 1 d’abril, a partir de les 20.00 h. Per això, els diferents jurats han comunicat ja a l’organització la selecció de les obres que s’han situat com a finalistes en aquesta setena edició dels «Premis Altea de Literatura i Investigació».

En el cas del «Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació» (dotat amb 3.000 €), Irene Ballester Buigues (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert), Jordi Julià Garriga (guanyador de l’anterior edició) i Josep Martines Peres (Acadèmia Valenciana de la Llengua) han seleccionat com a obres finalistes un rigorós estudi sobre arquitectures porticades valencianes (llotges, porxos i «riuraus») i una investigació innovadora que tracta temes d’espiritualitat i de religiositat femenina en el segle XVIII mitjançant la reconstrucció de la vida d’una monja: sor Josefa d’Orduña i Jesús.

El jurat del «Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil» (amb 4.000 € de dotació) està integrat en aquesta setena edició per Mari Àngels Francés Díez (Acadèmia Valenciana de la Llengua), Dari Escandell Maestre (Universitat d’Alacant) i Silvestre Vilaplana i Barnés (guanyador de l’anterior edició), ha seleccionat com a obres finalistes: a) una novel·la juvenil plena d’aventures amb una protagonista intrèpida que no dubtarà a submergir-se en un món de fantasia en terres llunyanes; b) una novel·la breu amb una trama de misteri i intertextualitat literària i musical, protagonitzada per una jove a la recerca de la seua identitat; i c) una novel·la històrica amb les aventures d’un grup de joves camí de la maduresa, amb un misteri per descobrir.

Per part seua, el jurat del «Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa», dotat amb 5.000 € per la Fundació Caixaltea, està integrat per Modest Barrera Aymerich (autor guanyador de l’anterior edició), Enric Balaguer Pascual (Universitat d’Alacant) i Àngels Gregori Parra (Acadèmia Valenciana de la Llengua). Haurà de triar l’obra guanyadora entre: a) una novel·la centrada en el grup musical ABBA en la qual s’escenifiquen eficaçment els mitjans de relació virtuals, la seua força i eficàcia, així com els seus equívocs i falsedats; b) un llibre de memòries que evoca, amb textos i fotografies, la infància i l’adolescència del protagonista a l’Elx dels anys seixanta i setanta del segle XX; i c) una novel·la amb escenari italià que tracta subtilment les relacions humanes a través dels mitjans de comunicació actuals: xarxes socials, correus electrònics, pàgines de contacte, etc.

MAMEN ASENCIO I L’«ORQUESTRA BLAVA»

La gala dels VII «Premis Altea de Literatura i Investigació» serà conduïda enguany per la cèlebre i popular periodista i presentadora d’RNE i TVE Mamen Asencio, originària —precisament— d’Altea. On no hi haurà cap novetat, per descomptat, és en el grup musical que amenitzarà l’espectacle: com cada any, des de la primera edició dels «Premis Altea», un dels atractius màxims del sopar de gala d’aquests premis serà la banda sonora d’esdeveniment, interpretada en directe pels músics de l’Orquestra Blava: una formació a cavall entre les antigues orquestres de jazz i les big bands actuals, que beu d’una tradició musical autòctona que s’origina en el repertori i les partitures afortunadament conservades de la mítica Orquestra Blava.

TONI MESTRE

L’únic dels premis que no ofereix cap possibilitat de sorpresa, intriga o incertesa és el «Premi Estela d’Honor», en reconeixement a la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement. En l’edició d’enguany els «Premis Altea» homenatjaran, amb la concessió d’aquest premi, la memòria i el llegat creatiu de l’escriptor i periodista Antoni Beneyto Mestre, Toni Mestre. En aquest sentit, segons l’organització, la vida i l’obra d’aquest poeta, prosista, locutor i periodista d’origen alteà serà un dels fils conductors de la gala.

UNA SORPRESA EN FORMA DE LLIBRE

A més, en la gala del 2023, segons fonts de l’organització, no sols es donarà a conéixer, com és tradicional, l’obra guanyadora del «Premi Francesc Martínez i Martínez» de l’edició anterior, acuradament editada per la Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert (en aquest cas, el llibre Perdre l’escriure. Cròniques particulars del món dels lletres, 2006-2013), de Jordi Julià: hi haurà també l’obsequi sorpresa d’un segon llibre del qual només ha pogut transcendir que és «especialment significatiu en relació amb les lletres valencianes contemporànies, la història literària de la Marina i els “Premis Altea de Literatura i Investigació”».