Lliurats els “Premis Altea de Literatura i Investigació 2020” i presentada l’edició de les obres guanyadores

Lliurats els “Premis Altea de Literatura i Investigació 2020” i presentada l’edició de les obres guanyadores

En un modest acte, però no menys emotiu que el de les passades gales de lliurament dels Premis Altea, en la vesprada-nit d’ahir dijous tenia lloc la presentació de les obres guanyadores de Premis Altea 2020 ja editades: Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, “No podria ser més feliç” de Josep Escarré; Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa, “La bèstia en què cavalquem” de Ferran Garcia-Oliver i Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, “De la mar a la terra” d’Antonio Belda Antolí.

En el transcurs de l’acte es duia a terme el lliurament dels trofeus “Penell”, realitzat per Serafín Cortés, al guanyador del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació; el trofeu “Aila”, creat en els tallers de la Facultat de Belles Arts d’Altea, destinat a l’autor del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i “La Mà del Sol”, realitzat per Pepe Azorín, símbol del Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa.

L’esdeveniment, celebrat a l’auditori del Centre Social d’Altea, baix les mesures de seguretat i higiene que marquen els protocols anti COVID-19, va ser mantingut per la regidora de Cultura, Aurora Serrat, que citava Francesç Martínez i Martínez i la seua néta Carmelina Sánchez Cutillas com dues de les figures clau en les lletres valencianes, que, d’origen alteà, han inspirat els Premis Altea.

Serrat donava la benvinguda als presents i els agraïa, al costat de tots els que fan possible Premis Altea el compartir “l’amor per les paraules, per l’art de les paraules, la passió pel coneixement de les paraules, i la creació literària”. L’edil de Cultura ressaltava l’esforç i treball de persones i institucions que amb el seu suport i impuls han permès que Premis Altea siga ja un certamen literari consolidat, conegut i referent de les lletra valencianes. “És en dies com hui, en què el poble d’Altea seguirà sent la capital de les lletres valencianes contemporànies”; afegia la responsable municipal de Cultura.

L’acte, presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, va comptar amb les intervencions d’Antonio Belda Antolí, Josep Escarré i Ferràn Garcia-Oliver; guanyadors d’esta quarta edició de Premis Altea, els qui van coincidir en manifestar alegria per obtenir els respectius guardons i també a assenyalar a la cultura, literatura i les lletres com un “bon remei” contra la pandèmia.

En representació de l’Institut Alacantí de la Cultura Juan Gil-Albert, patrocinador i editor del Premi d’Investigació, el seua recent estrenat director de Publicacions i Investigació, Toni Cabot ressaltava el paper transmissor de la cultura i tradicions populars que el Premi d’Assaig i Investigació adopta.

Per la seua banda, Joan Borja director de la Càtedra Enric Valor, responsable d’Aila Edicions i impulsor d’este certamen literari, al costat de l’Ajuntament d’Altea, feia un minuciós recorregut per les dues obres literàries editades per Aila, a través dels sentiments aflorats en el temps que durant el confinament ell havia dedicat a la lectura de, “No podria ser més feliç” i “la bèstia en què cavalquem”. Una narració que, a més d’oferir una sinopsi de les obres, deixava al  descobert les sensacions que pot experimentar el lector.

El president de la Fundació Caixaltea, patrocinadora del Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa, José Miguel Cortés, donava l’enhorabona als guanyadors de les tres distincions, feia un repàs de la història d’estos premis, el seu naixement i els motius que han portat a l’entitat a recolzar esta iniciativa literària.

I clausurava l’acte l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, qui tenia paraules d’agraïment cap a les institucions que han cregut en estos premis i han donat el seu incondicional suport a la iniciativa, com són la Direcció General de Política Lingüística i gestió del multilingüisme de la Generalitat Valenciana; la Diputació Provincial d’Alacant, a través del Institut Alacantí de La Cultura, Juan Gil-Albert; la Fundació Caixaltea; L’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i Aila Edicions.

Jaume Llinares coincidia, al costat de la resta d’intervinents previs, a assenyalar la cultura com una via d’escapament a l’actual crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 en general i a les lletres en particular.

El primer edil alteà desitjava la normalitat en una propera edició, en la que una concorreguda vetllada, amb la música en directe de la “Orquestra Blava” i la il·lusió de guanyadors, familiars i presents pose el punt final a un any de treball , situant a Altea com el centre de les lletres valencianes per una nit.