Organitzador

Cultura Altea
Telèfon
965842853
Pàgina web
http://www.alteacultural.com

Ubicació

Casa Toni El Fuster-Fundació Schlotter
Carrer Costera dels Matxos, 2, 03590 Altea, Alicante
Categoria
Codi QR

Data

abr. 06 2023 - maig 06 2023

Hora

10:30 - 20:00

Cost

Entrada lliure i gratuïta

Expo: Come y calla… que estás en los huesos

6abr-6mai  I  Casa Toni El Fuster-Fundación Schlotter (Altea)

Expo. Como y calla que estás en los huesos.

Més que una exposició, l’artista Imma Mengual [Dénia, 1962] ho defineix com un festí, que suposa una mirada retrospectiva i una volta de rosca més a l’evolució creativa i la labor de storyteller escultòric en la qual camina embarcada aquesta artista, dissenyadora, investigadora i docent, l’obra de la qual ha sigut exposada a Leipzig (Alemanya), l’Havana (Cuba), Roma (Itàlia), Orà (Algèria), València, Barcelona, Girona, etc.

En aquesta ocasió, Imma Mengual se serveix de l’analogia del fet nutritiu per a desconstruir el microcosmos de la família social on es donen, entre altres, els rituals i models que, sota l’aparença estètica immaculada, perpetuen models, reprodueixen esquemes i estereotips més o menys camuflats. Peces que conten històries que giren entorn del desig de recordar i oblidar a un temps, des d’una taula, en un menjar familiar. Històries en forma de cronologia, com si foren paraules en una frase que compon una història més gran. Com ens comenta l’artista, “A la meua casa com totes, el bo i el dolent, esdevé al voltant d’una taula… o davall”.

I així, l’artista se submergeix en una lluita interior que suposa la línia física entre l’espai públic i el privat el resultat del qual són creacions en constant evolució i sobre diversos suports com els ossos producte de menjars familiars que Imma converteix en artefactes escultòrics, que comença en una digestió i acaba en la callada i curiosa mirada de l’espectador. Uns ossos que l’artista resignifica, despullant-los de tota càrrega negativa i magnificant-los fins a convertir-los en objectes sacralitzats de signe contemplatiu.

Imma mostra el seu atles personal, les seues mitologies individuals i, fins i tot, torna per a conversar amb “l’ombra”,  aqueix concepte arquetípic junguiano tan dens de contingut que ens relaciona amb l’inconscient i els instints, el costat fosc, els impulsos creadors. Dona principi el joc de les aparences quan Mengual construeix artefactes als quals els incorpora una ombra artificial dibuixada en llapis de grafit sobre el llenç que ara serveix de mer suporte/peanya, que es projecta tant cap al passat, com cap al futur i que se suma a l’ombra que la pròpia il·luminació de la sala aporta.

En el festí expositiu trobem vigilants, xicotetes peces de malla metàl·lica, contenidores d’ossos que en la seua blancor immaculada, són retinguts en aqueixes capsetes fràgils i tancades, que a poc a poc es van obrint i descomponent, articulant escenes concretes que conversen, que ens parlen de límit, d’espais domèstics que caminen entre l’íntim i privat, i el públic, que pretenen repensar els límits de les normes que ens delimiten, condicionen i classifiquen, allò que no volem.

Es tracta d’una proposta comissariada per Lourdes Santamaría Blasco, crítica d’art, experta en l’obra escultòrica d’Imma Mengual i docent en la Facultat de Belles arts Universitat Miguel Hernández d’Elx.

L’artista oferirà un recorregut guiat per l’exposició el dia 18 d’abril a les 19 h.

Horari de visites: Dimarts a dissabte 10.30-13.30 h i 17.00-20.00 h.

Entrada lliure i gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *