Els Premis Altea 2022 homenatjaran la memòria de Joana Francés

La trajectòria creativa de la pintora d’Altea serà reconeguda amb el Premi Estela d’Honor 2022

«Nací en Altea». Així comença el currículum de la pintora Joana Francés en el volum La mujer en la cultura actual, publicat el 1975 a Toledo: testimoniant i reivindicant en primera persona els seus orígens a Altea. I la ciutat d’Altea reconeix ara, amb la concessió del Premi Estela d’Honor dels Premis Altea de Literatura i Investigació, la singularíssima trajectòria creativa de l’autora i l’extraordinari llegat de la seua obra.

L’excepcional pintora valenciana protagonitza aquests dies, precisament —fins al 19 de juny de 2022—, l’exposició «Juana Francés. Antología íntima (1957-1985)» al Museu Carmen Thyssen de Màlaga. I és que els reconeixements a la personalitat i a l’obra de l’alteana Joana Francés no paren de créixer. Joana Francés va formar part del grup El Paso des del moment de la fundació, al costat de Pablo Serrano, Antonio Saura i Manolo Millar, entre altres; i va intervenir amb la seua obra ja en la cèlebre primera exposició del col·lectiu a la sala Buchholz de Madrid, l’any 1957. Fet i fet, Joana Francés va ser l’única dona d’aquest grup essencial en la història de l’art espanyol contemporani: un cas paradigmàtic en un context en què la creació pictòrica d’avantguarda era dominada pràcticament en exclusiva per homes. Fet i fet, el seu cas resulta també excepcional per ser una de les poques pintores valencianes que exposa la seua obra a l’estranger, en espais tan prestigiosos com el Museu d’Art Modern de la Vila de París, la Fundació Calouste Gulbenkian de Lisboa, la Brown University de Providence, Rhode Island, la Tate Gallery de Londres, la Biennal de Venècia o el Museu Guggenheim de Nova York. Tanmateix, a pesar d’aquesta projecció internacional, Joana Francés mai no va trencar del tot els vincles amb el lloc dels seus orígens, i encara hi són recordades, per exemple, les exposicions individuals que l’autora va fer a la Galeria Alcoiarts del poble antic d’Altea els anys 1972 i 1973.

El Premi Estela d’Honor dels Premis Altea va ser concebut per a reconéixer la memòria dels creadors o els escriptors alteans que, ja desapareguts, han destacat i excel·lit vitalment en l’àmbit de la literatura, de l’art o de la investigació. Consisteix en una reproducció a escala de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella —«pura mediterraneïtat feta pedra», segons alguns manuals d’història— que fa convergir un triple simbolisme relatiu a la història i el patrimoni cultural alteans, a la facultat dignificadora de la memòria humana, i al valor i el reconeixement de l’honor pòstum.

El Premi Estela d’Honor serà concedit a la família de la pintora durant la gala dels Premis Altea de Literatura i Investigació 2002, que tindrà lloc el pròxim 9 d’abril —«la vespra del Diumenge de Rams», tal com assenyala la tradició— al Palau Altea Centre d’Arts. Durant aquesta gala es coneixeran, també, els guanyadors de les tres seccions dels Premis Altea objecte de concurs, a les quals opten enguany un total de 131 obres presentades: 9 al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez, 45 al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, i 77 al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa.