L’Ajuntament edita un llibre que recull el procés de rehabilitació del nucli antic d’Altea

L’Ajuntament edita un llibre que recull el procés de rehabilitació del nucli antic d’Altea

Javier Gómez Morata presenta la seua obra sobre l’evolució i el desenvolupament d’una vila mediterrània.

Ahir a la vesprada, la Casa de Cultura d’Altea acollia la presentació del llibre “La rehabilitació del nucli antic d’Altea”, evolució i desenvolupament d’una vila mediterrània. Una obra de l’arquitecte Javier Gómez Morata, que també ha comptat amb la participació de l’arquitecta municipal Ana Beltri. L’acte va estar presidit per l’edil de Cultura, Pepa Victoria Pérez i també hi va intervenir l’anterior alcalde Jaume Llinares.

Desenes de persones s’han interessat per conèixer els detalls d’esta obra confeccionada per Gómez Morata i editada per l’Ajuntament d’Altea, que ha comptat amb la col·laboració de l’arquitecta municipal; qui en paraules de Jaume Llinares, “és una de les persones que coneix millor l’urbanisme d’Altea”.

L’acte iniciava amb la benvinguda i la presentació dels intervinents a càrrec de la responsable municipal de Cultura, Pepa Victoria Pérez, que explicava que “este llibre és un projecte de l’anterior regidora de Cultura, que no s’ha pogut presentar abans de tancar la legislatura passada i que ara eix a la llum”.

El llibre recull estudis que es van dur a terme als anys 80 i 90 i que van servir de base per marcar els objectius que van constituir les bases del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del Poble Antic, PERI; que són les normes de protecció per mantenir el nucli antic d’Altea.

El llibre posa en coneixement de tota la població documents tècnics i estudis amplis de manera senzilla. “Cal deixar constància a la memòria escrita de l’evolució i el desenvolupament d’una de les principals zones del municipi, com és el Poble Antic ja que amb això assegurem el coneixement als nostres hereus”; afirmava Beltri. Objectius amb què naixia el llibre i la proposta de redacció del qual era acceptada per l’anterior Equip de Govern. Com així ho explicava ahir a la vesprada Ana Beltri.

“Tots coneixem el reclam turístic que té el nucli antic, però a més crec no equivocar-me quan pense que tots els alteans i alteanes reconeixen el gran valor d’esta part del seu poble. Ho assumeixen com a propi i se senten orgullosos de disposar d’este conjunt envejat per molts. Els recorreguts, els seus racons, les façanes, la vida dels seus carrers, els edificis principals, l’església i la plaça, el mirador, la muralla i les cases senzilles que formen un conjunt únic que és viscut per tots i que està molt lluny de poder ser considerat com una postal típica o un decorat. El que ara puguem gaudir d’este espai ho devem a l’esforç realitzat als anys 80 i 90 amb la redacció d’estos instruments i el seguiment portat fins als nostres dies. Una feina feta per professionals, polítics i la col·laboració dels propietaris que van reconèixer la necessitat de respectar les normes estrictes que es van imposar”, comentava Beltri, en el transcurs de la presentació.

Per part seua, Javier Gómez Morata, detallava el contingut de l’obra i explicava que quan es va plantejar el llibre resultava una mica extens i finalment s’alleugeria perquè poguera veure la llum. Morata fa un recorregut pel llibre i mostra alguns dels detalls del PERI, com ara les fitxes de les cases. Morata en va ser un dels redactors i narrava com es va desenvolupar este i els estudis previs com per exemple enquestes a la població per determinar aspectes sociològics que condicionarien la reforma.

Gómez Morata posava sobre la taula algunes de les consideracions que es van tenir en compte com la visibilitat de la Cúpula, el color blanc de les façanes, la conservació i la rehabilitació d’edificis significatius, entre altres aspectes. “Es van asseure les bases en un moment en què era difícil saber què fer per conservar i per rehabilitar sense expulsar la població. És important que el valor que té el nucli antic siga perquè els alteans el visquen i que no siga un poble mostrari, que tinga vida i crec que amb la recuperació de valors s’ajuda que el nucli antic d’Altea no perda el seu encant” , concloïa Javier Gómez Morata. | ALTEADIGITAL.ES