“Santes, Bruixes i Aparegudes a Argentina” obrirà la programació 2024 de La Càtedra Annetta Nicoli

“Santes, Bruixes i Aparegudes a Argentina” obrirà la programació 2024 de La Càtedra Annetta Nicoli

El proper dimecres 7 de febrer, a les 19:00h a la Facultat de Belles Arts de la UMH d’Altea, tindrà lloc la primera de les activitats que la Càtedra Annetta Nicoli té prevista per a este 2024. Es tracta d’una conferència en què Aramis Russo proposa un apropament als imaginaris i pràctiques perifèriques a Argentina entorn de la Pomba Gira.

Les santes populars i el folklore al voltant d’esperits femenins a Argentina poden ser un punt de partida per entendre com s’actualitzen i resignifiquen els imaginaris femenins i la visió de sacralitat al voltant de la dona en una societat que oscil·la entre l’adoració a una dona que, encara morta, ha alletat el seu xocotet fill i la por de les bruixes que es converteixen en ocells.

En esta conferència es proposa un recorregut per les santes populars i les aparegudes, majoritàriament indígenes, per acabar amb una anàlisi detallada de la Pomba Gira, una presència espiritual que, si bé és d’origen brasiler, ha pres lloc a la societat argentina des dels anys ’70 amb l’adveniment de diversos corrents Afroamericans que s’han instal·lat al país.

S’indagarà en les caracteritzacions més habituals de la Pomba Gira, els seus diversos noms i qualitats, l’origen lingüístic bantú i les pràctiques que gairebé sempre s’ubiquen a la perifèria: dones trans, persones racialitzades, classes baixes i fins i tot indigents.

Per finalitzar, es realitzarà una activitat que tindrà com a objectiu demostrar la universalitat dels avatars de la Pomba Gira.

Aramis Russo és llicenciat en Lletres (USAL), mestre en Estudis Literaris Llatinoamericans (UNTREF) i estudiant de Medicina (UBA). Es dedica a l’estudi dels cossos i les territorialitats des del gir afectiu tant a la literatura com a les pràctiques religioses no convencionals i s’ha exercit com a investigador en l’àmbit de la Literatura Argentina i la Literatura Llatinoamericana. Actualment està desenvolupant la Teoria dels Camps d’Afectació i l’Epistemologia Fàunica juntament amb el Dr. Javi Moreno. Paral·lelament, és practicant de diversos vessants espirituals, és esperit creuat i bruixot i s’ha iniciat en el culte als Orixàs. És dirigent d’una Casa Espírita i fundador d’un corrent de gnosi bruixa coneguda com a Via Stellare, que fa més de 12 anys funciona com un espai de formació esotèrica i exotèrica en diverses pràctiques màgiques.

L´activitat és gratuïta i amb entrada lliure fins a completar aforament, i està dirigida a públic general. |ALTEADIGITAL.ES