La Ruta de Carmelina “Altea, la Casa de la Mar” es converteix en una de les deu propostes amb què naix l’app RuTIC

Oct 28, 2024La Ruta de Carmelina “Altea, la Casa de la Mar” es converteix en una de les deu propostes amb què naix l’app RuTIC

L’Alcalde d’Altea participa en la presentació de l’app a la Universitat de València.

Divendres passat tenia lloc al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València l’Esdeveniment Multiplicador del projecte RuTIC, on es presentava la seua app. Una aplicació mòbil que ofereix 10 rutes literàries a diferents localitats i entre les quals es troba Altea amb ‘Altea, la Casa de la Mar’ a la ruta de Carmelina.

Amb la presència de creadors i autoritats locals, entre els quals l’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí i l’alteà Joan Borja, autor de la Ruta Carmelina i director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, es presentava l’aplicació RuTIC i s’inaugurava la exposició “Rutes Literàries pel Paisatge Mediterrani” que es pot visitar al Claustre, que mostra els resultats del projecte RuTIC, https://www.uv.es/rutic/, que integra literatura, turisme, educació i tecnologies de la informació. Projecte que ha creat una app que ofereix 10 rutes literàries a diferents localitats com, Altea, Castalla, Xàtiva, València, Borriana, Tarragona, Roda del Ter, Sant Joan de les Abadesses, Palma i Valldemossa, buscant la promoció d’un accés sostenible al paisatge i al patrimoni a través de la literatura.

RuTIC és un projecte interdisciplinari i interuniversitari impulsat per la Universitat de València, Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, i està finançat amb els fons europeus NextGeneration a través de l’Agència Estatal de Recerca, AEI, en el marc dels “Projectes Estratègics Orientats a la Transició Ecològica i la Transició Digital” del 2021.

L’app RuTIC és una aplicació mòbil innovadora que redefineix l’experiència d’explorar la literatura a entorns urbans i naturals a través de 10 propostes de rutes literàries:

Ruta de Carmelina. Altea, la casa del mar.

Ruta d’Enric Valor. Castalla, el castell del cel.

Ruta d’Estellès. La Xàtiva que reneix.

Ruta de l´antiturisme. La València de la ruptura.

Ruta de Borriana. Literatura al costat del mar.

Ruta de Tarragona. Veus de dona.

Ruta de Miquel Martí i Pol. El poeta que parla del poble.

Ruta del Comte Arnau. La llegenda que perviu.

Ruta de Palma. Paraules descriptores.

Ruta Valldemossa. El lloc seductor.

Estes rutes ofereixen una experiència immersiva que combina literatura, patrimoni cultural i tecnologia. La connexió entre literatura i entorn natural és clau per a la transició ecològica, i l’ús de noves tecnologies a les passejades literàries es converteix en un recurs educatiu i turístic eficaç. L´app permet descobrir els llocs que van inspirar obres literàries i fomentar una connexió emocional amb l´entorn a través d´experiències enriquidores.

Amb l’app RuTIC, podeu viatjar en el temps i l’espai a través de les paraules d’escriptors que van captar l’essència de paisatges i ciutats. Comença el teu viatge a Altea, la Casa de la Mar, on Carmelina Sánchez-Cutillas et submergirà en un univers on memòria i ficció s’entrellacen.

L’app RuTIC, www.rutic.uv , ha sigut creada per un equip multidisciplinari i interuniversitari vinculat al grup de recerca Geografies Literàries amb seu a la Universitat de València, dins del projecte de recerca “Mediterraneanliterature and landscape: aplicació de noves tecnologies (RuTIC)”

L’app utilitza la realitat augmentada per mostrar informació addicional a temps real, combinant-la amb la tecnologia SLAM, que permet reconèixer l’entorn i afegir imatges virtuals. Això es complementa amb la geolocalització, que guia els usuaris a través dels punts dinterès de les rutes.

El funcionament de l’app segueix estos passos: a) L’usuari és guiat al primer punt de la ruta amb Google Maps. b) El GPS detecta quan arriba al punt de la ruta. c) L’app mostra una imatge de referència que ha de trobar l’usuari amb la càmera del mòbil. d) Una vegada trobada, el contingut de realitat augmentada es desplega al voltant. e) Simultàniament, es reprodueix una locució amb el text literari associat. f) L’usuari pot caminar i interactuar amb les creacions visuals. g) Després de cada punt, una altra locució indica la següent destinació fins a completar la ruta.