Organitzador

Palau Altea

Altres organitzadors

Cultura Altea
Telèfon
965842853
Pàgina web
http://www.alteacultural.com
Entrades

Ubicació

Palau Altea
Carrer d'Alcoi, 18, 03590 Altea, Alicante
Categoria

Més informació

Entrades
Codi QR

Data

abr. 28 2024

Hora

17:30 - 19:45

Cost

31/33 €

Dansa: “Don Quijote”

28-abr | 17:30 | Palau Altea

Dansa: Don Quijote pel Ballet Nacional de Cuba.

Pròleg

A l’Espanya envaïda pels francesos a principis del segle XIX, el poble acudeix enfront de les estàtues del Quixot i Sancho, per a recaptar la seua ajuda. El clam popular intenta reviure l’esperit del gentilhome cavaller, sempre defensor de l’amor, la llibertat i la justícia.
La imatge de Dulcinea en la multitud, evocació de l’ideal amorós, commou al Cavaller de la Trista Figura qui, acompanyat pel seu escuder, respon a l’anomenat del poble

Primer acte

En despuntar el dia, comença la vida en una plaça de Castella. Kitri, la filla de Lorenzo, el posador, coqueteja amb el seu veí Basilio, el barber, a qui mestressa. Apareix el pare i els separa escandalitzat. Els enamorats li demanen el seu consentiment per al festeig, però ell es nega donada la pobresa del jove. L’arribada de Camacho, un noble ric afrancesat, seguit del seu escorta de guàrdies, provoca la mofa del poble. Camacho ve a demanar-li a Lorenzo la mà de la seua filla; i aquest, seduït pel dot, li la concedeix. Kitri, negant-se a acceptar una unió per interés es burla del noble; i el seu pare, apesarat, ho fa entrar en la posada. La plaça s’anima novament amb l’arribada dels toreros, entre els qui es troba l’andalús Espasa amb el seu amant Mercedes. La dansa contagia a tot el poble. L’aparició del Quixot i Sancho Panza en la plaça augmenta l’entusiasme dels presents, que els aclamen amb alegria i els conviden a beure en la posada. Es produeix un incident amb l’aparició de la gitana Graciosa, que és acusada de robatori per prendre una fruita, i és defensada per Kitri que, a més, li obsequia un xal. Els joves juguen amb Sancho i també El Quixot participa amb ells fins que en trobar-se amb Kitri creu veure en ella a la seua adorada Dulcinea i li jura amor etern. Tots decideixen ballar per al foraster. El posador busca a la seua filla per a formalitzar públicament el compromís amb Camacho. Basilio s’interposa, però els soldats li ho impedeixen. El Quixot entra en acció i aconsegueix que Kitri i el jove aconseguisquen escapar. Camacho i els soldats ixen en la seua persecució i El Quixot i el seu fidel escuder van després d’ells en defensa de l’amor.

Intermedi

Segon acte

Escena primera

Protegits a la nit, els enamorats continuen la seua fugida. En un camp de molins de vent, troben a una tribu de gitanos. El cap del grup i la seua filla Graciosa, assabentats de la situació, acullen als joves. Graciosa i Kitri es reconeixen. El Quixot i Sancho també arriben al lloc i els gitanos ballen per a complimentar als visitants. De sobte arriben al campament Lorenzo, Camacho i els soldats, els qui intimiden als gitanos perquè confessen el rumb dels fugitius. Lorenzo descobreix el ventall de la seua filla, i davant la irrefutable prova, Kitri i Basilio són capturats. Lorenzo s’emporta a la xica i el barber aconsegueix escapar. El Quixot, trastornat pels fets, arremet amb la seua llança contra un molí de vent, prenent-lo per un gegant. En la desigual batalla, el cavaller és derrocat i Sancho corre a la recerca d’ajuda.

Escena segona

Sota els efectes dels colps rebuts, El Quixot entra en un estat d’al·lucinació en el qual creu veure a Dulcinea, seguida de l’Amor i les Dríadas encapçalades per la seua reina. Dulcinea, encarnada en Kitri, reconforta al cavaller, a qui li prediu el triomf de l’amor.
El Quixot desperta de la seua letargia davant l’arribada de Sancho Panza.

Intermedi

Tercer acte

Als afores del llogaret prompte tindrà lloc el forçat casament de Kitri i Camacho. Entre els nombrosos convidats figuren El Quixot, Sancho Panza, Mercedes i Espasa. El començament de la cerimònia és interromput per un misteriós personatge, encobert en una capa. El nouvingut revela la seua identitat, que no és una altra que la del barber Basilio, el nuvi de Kitri, i després de traure una navalla, fingeix suïcidar-se.El fals moribund i la seua estimada demanen com a última gràcia casar-se “in articulo mortis”, en favor de la qual cosa intercedeix el mateix El Quixot, secundat pels convidats. El sacerdot beneeix la unió i en eixe moment Basilio confessa el seu ardit. Camacho és expulsat de la festa. El Quixot reconcilia a Kitri amb el seu pare i demana que continue la celebració, al final de la qual el cavaller errant i el seu fidel escuder s’acomiaden per a seguir el seu viatge darrere de la veritat i la justícia.

Primer acte: 45 minuts aproximadament

Intermedi: 15 minuts

Segon acte: 30 minuts aproximadament

Intermedi: 15 minuts

Tercer acte: 30 minuts aproximadament

Duració total aproximada: 2 hores i 15 minuts

EDAT RECOMANADA: Per a tots els públics.

Entrades: 31/33 €

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *